ТРАВМАТИЧНИ КОЖНИ МЕХУРИ – ПРИШКИ

 

Текстът е публикуван в Мountain-Тalk

Настоящата статия е с фокус травматичните кожни мехури (или както ще ги наричам от тук нататък – пришки) по краката на хора, занимаващи се с дълго придвижване по неравен терен в разнообразни условия- туристи, военни, ловци. Принципните постановки важат и за бегачи, но по-специфичните конкретики, свързани със спортните реалности, не са отразени тук.

Пришките представляват меки торбички по кожата, изпълнени с бистра лимфна течност или по-рядко – с кръв, които се получават вследствие от отлепянето на епидермиса от дермата. 
Основната причина за образуване на пришки е триенето на крака в обувката, а основни фактори са влага и повишена температура. По време на всеки преход, включващ неравен терен, вода и кал, вероятността за поява на пришки се покачва драстично.
Пришките пречат с болката, която предизвикват чрез натискане на нервните окончания от течността, а при спукване- с болката от триене на засегнатата дерма. Скъсаният мехур има и сериозен потенциал за възпаление. Щетите може да са такива, че продължаването на прехода или дори на ходенето, е невъзможно.

ПРЕВЕНЦИЯ

Най-добрият начин за справяне с пришките е превенцията. 
За по-лесно възприемане, ще систематизираме мерките по превенция в няколко раздела:

Грижа за краката

Поддържането на здрава и суха кожа е в основата на превенцията на пришки. 
Абсолютно необходимо условие е поддържане на добра хигиена на краката. Мийте винаги, когато имате възможност или поне преди лягане. Ако използвате сапун – най-добре е той да е с pH 5.5- естествената за кожата. Вариант е използване на мокри кърпички, със същата киселинност. 
Тук е моментът да напомним, че в природата използваме само сапуни с натурални съставки, които не замърсяват водоизточниците. 
За защита от изпотяване най-често се използва спрей или друг специализиран препарат с алуминиеви соли. Това е особено полезно средство за хора със силно потящи се крака. Най-често собствената пот е по-сериозен източник на влага от външните фактори. Предварително третиран крак може да остане сух десетки дни наред, без допълнително използване на препарата по време на преход.  Алтернативен вариант е пудра за крака, която има и ефекта на изсушаване на излишната влага, ако се използва на терен. Ключово е да се премахне цялата пудра, преди да се обуе чорап, защото в противен случай има опасност самата тя да започне да предизвиква проблеми, особено при намокряне.
Ако кожата ви е суха и се нацепва, е удачно да се използва овлажняващ крем. Желателно е кремът да е лек, бързо попиващ, а не от типа правещи защитен слой. Обикновено вторият тип крем завършва набит в чорапа, често заедно с прах от терена- доста неприятна комбинация. Ако кремът е антибактериален и/или подпомага  възстановяването на кожата, е само плюс.

Чорапи

Чорапите са посредникът между кожата на крака и обувката, и като такъв, са от изключителна важност. Най-удачна комбинация е система от два чорапа – тънък вътрешен и по-обемен външен. Тя позволява да се намали триенето върху кожата, като то се прехвърля във вътрешно триене между двата чорапа. Едновременно с това се улеснява хигиената и в същото време се създава достатъчно обем за уплътняване на обувката. Тънките базови чорапи съхнат изключително бързо и ви позволяват да имате максимално сух слой до кожата.

Повече за ултралеки антибактериални долни чорапи може да прочетете ТУК.

Препоръчваме чорапите да не съдържат никакви естествени материи или единствено съвременно мерино, но не като доминиращ материал.
Чорапите винаги трябва да се пазят чисти. Умряла кожа, крем, пудра за крака, прах и песъчинки от средата могат да превърнат всеки чорап в машина за пришки. Сменяйте чорапите, колкото често е възможно!


Обувки

Изборът на обувки и състоянието им са ключови за безпроблемните преходи. Това е огромна тема, но за целите на статията ще разгледаме само две общи характеристики на обувката, които ще наречем „удобство“ и „микроклимат“.

Удобство – това е субективна характеристика, но тя отразява важните аспекти кракът да е плътно в обувката, да не се движи в нея, но и да не бъде притиснат в нея или към определена нейна част. Инвестицията в маркови обувки винаги се изплаща – обикновено всички те са добре конструирани и при сгъване не създават точки на повишено триене, а системата им за стягане държи крака плътно в тях. Все пак, препоръчваме да избирате обувки с малко по-голям toe box (място за пръстите).
Ключов е изборът на размер. Препоръчваме да мерите и двете обувки с чорапите, с които ще ги носите – не разчитайте само на написаният размер! 
Някои обувки имат нужда от определено време, за да омекнат и да влязат в нормалното си ниво на представяне – т.нар. разтъпкване. Избягвайте да тръгвате на дълги преходи с обувки, с които не сте ходили поне един-два пъти преди това!

Микроклимат – това е характеристиката, която отразява как обувката осигурява общуване на крака с външната среда. При някои обувки е ключова защитата от външните фактори – студ и вода. При други – възможност да „дишат“- да изпаряват вътрешната влага, образувана от потенето на крака и така да осигурят терморегулация. Често срещан проблем е да се използва обувка със сериозни защитни характеристики в условия в които е нужна дишаемост и терморегулация. Макар и по-рядко, се среща и обратното – дишаща обувка с недостатъчна защита в тежки условия.
Анализирайте собствените си условия и изберете правилната за вас обувка! Няма универсално решение.
Също така, възможно е драстично да подобрите комфорта на обувките си, използвайки специфични техники за подреждане на връзките им.
Как да се ориентирате в избора на обувки, може да научите ТУК.

Дръжте обувките си сухи. При намокряне, положете усилия да изсушите обувката, доколкото ви е възможно. Да не забравяме, че влагата е един от основните фактори за образуване на пришки!
Следете в обувките да не попадат камъчета, прах и други предмети, които могат да предизвикат триене. За това помагат специализирани или импровизирани гети, особено при ниски или полу-ниски обувки, носени с къс панталон.

Стелките са важен елемент от обувката. Избягвайте стелки, които позволяват крака да се „пързаля“ по тях. При намокряне на обувката, не забравяйте да изсушите или поне изцедите стелката. По възможност, използвайте стелки, които задържат минимално количество вода.

ТРЕТИРАНЕ НА ПРИШКИ

Ако, все пак, въпреки мерките за превенция или поради отсъствието им, по време на преход имате проблеми с пришките, е нужно те да се третират възможно най-рано. Лечението има за цел да предпази от инфекции, да ускори процеса на заздравяване и да намали болката.

Има три етапа при образуването на пришка.

Зачервяване и болезненост

Не чакайте да се образува мехур! Действайте при първите признаци за поява на пришка!

 • Почистете добре засегнатото място с алкохолна или мокра кърпичка, а ако е възможно- измийте цялото стъпало.
 • Подсушете добре, ако е възможно- използвайте пудра за крака. Важно е да се премахне пудрата преди следващите процедури.
 • Втрийте нежно крем в засегнатото място.
 • Поставете лепенка или пластир за мехури на над зачервяването. За по-голяма стабилност, тя може да се закрепи допълнително с лейкопласт.
 • При зачервяване между пръстите е възможно използване на лубрикант- например сух дезодорант, за намаляване на триенето.
 • Сменете влажните чорапи или поне базовият чорап до кожата.

Образуван мехур

Почистете добре засегнатото място с алкохолна или мокра кърпичка, а ако е възможно- измийте цялото стъпало. Подсушете добре.
При малък мехур, който не пречи на ходенето, може да се използват същите методи като при зачервяване.
При по-голям мехур, който е болезнен и пречи на ходенето, е нужно той да се спука и течността да се източи.

 • Използвайте стерилна игла за спринцовка или стерилизирайте обикновена игла на огън;
 • Направете един или няколко отвора, близо до ръба на мехура. Отворите трябва да са с големина достатъчна, за да се предотврати вторично напълване с течност на мехура
 • Със стерилна марля притиснете докато течността изтече
 • Намажете с антибиотичен крем, за да избегнете инфекция
 • Покрийте с “дишащ” пластир или марлена превръзка и лейкопласт
 • Сменете влажните чорапи или поне базовият чорап до кожата

 

Скъсан кожен мехур

Основното в случая е да се предотврати образуването на инфекция. 

 • Почистете добре засегнатото място с алкохолна или мокра кърпичка, а ако е възможно- измийте цялото стъпало. Подсушете добре.
 • Намажете мястото с антибиотичен крем
 • Ако има останала кожа я изтеглете и покрийте образувалата се раничка
 • Покрийте с “дишащ” пластир или марлена превръзка и лейкопласт
 • Сменете влажните чорапи или поне базовият чорап до кожата

Да резюмираме написаното до тук:

Пришките се появяват от триене, в условия на влага и топлина.

Общата превенция включва:

 • Сухи и чисти крака- хигиена и препарати против потене
 • Правилни обувки с правилен размер, добре затегнати на крака
 • Правилни чорапи- най-добре система от два чорапа
 • Внимание за прах, пръст и външни предмети в обувките и по чорапите

Третирането включва:

 • Предварително облепяне на зачервени участъци
 • Облепяне на малки мехури
 • Пукане на големи мехури
 • Осигуряване на антибактериална защита при всички случаи

Надяваме се, въоръжени с това знание да имате повече безпроблемни преходи!